Skyr je tradičním islandským mléčným výrobkem, který se na našem trhu začal objevovat poměrně nedávno. Jeho unikátní složení i chuť by ovšem neměly ujít naší pozornosti.
Skyr je vyráběn z odtučněného mléka přidáním mléčných kultur, které zajistí mléčné kvašení. Díky tomuto výrobnímu postupu obsahuje velmi nízké množství tuku (0,1%), což je bezpochyby jeho hlavním benefitem, který jistě ocení mnoho z nás. Nicméně i přes takto nízký obsah tuku si Skyr stále zachovává krémovou, nadýchanou konzistenci.
Skyr je výjimečný také vysokým obsahem kvalitních, pro náš organismus dobře využitelných bílkovin, které jsou pro správné fungování našeho těla nezbytné. Zajišťují obnovu tkání, růst a udržení svalové hmoty, imunitní funkce a v neposlední řadě mají sytivý efekt, což je dobrým pomocníkem také při hubnutí. Z jedné porce Skyru získáme kolem 17 g bílkovin, což je v porovnání s klasickým bílým jogurtem více než dvojnásobné množství.
Bez povšimnutí by neměl zůstat ani vysoký obsah vápníku, který je nepostradatelný pro zdraví našich kostí. Mléčné výrobky obsahují tu nejlépe využitelnou formu vápníku, proto bychom na jejich pravidelnou konzumaci neměli zapomínat.
V neposlední řadě je třeba zmínit, že Skyr, díky přidání mléčných kultur, obsahuje bifidobakterie BB-12, tedy přirozený kmen probiotik. Probiotika jsou živé bakterie, které při dostatečném příjmu stravou pozitivně ovlivňují naše zdraví. Mají příznivý vliv na naši střevní mikroflóru, produkují tzv. kyselinu mléčnou a její pomocí ničí patogenní bakterie, tedy takové bakterie, které náš organismus naopak poškozují. Díky tomu je zajištěna rovnováha střevní mikroflóry, správná funkce střev a imunity.
Skyr je jednoduše skvělou volbu pro všechny, kteří se snaží zredukovat svou hmotnost, nebo jen omezovat příjem živočišných tuků, kterých máme v jídelníčku často nadbytek. Skyr nám dodá kvalitní bílkoviny a vápník, proto je vhodný i pro osoby, které mají zvýšenou potřebu těchto dvou živin (těhotné, kojící, děti, sportovci) a také osoby s trávicími obtížemi například po užívání antibiotik či střevních chřipkách, kdy je naše střevní mikroflóra oslabena a žádá si extra porci příznivých bakterií. A samozřejmě se hodí také pro všechny, kteří si rádi pochutnají na lahodném mléčném výrobku. K dostání je jak Skyr neochucený (vhodný například pro výrobu nejrůznějších pomazánek) a nebo s ovocnou složkou, skvělý jako lehký dezert.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.